Държавна сигурност видяла в църквата заплаха да обедини опозиция срещу БКП

b_650_0_16777215_0___images_stories_SistemataDS_6-6-to_33-Curkva-1981-plan_krust

Христо Христов

Петък, 06 Септември 2013

Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия е имало задачата през 80-те години на ХХ век да не допусне превръщането на църквата в обединителен център на опозицията срещу комунистическия режим в България | Фотограф: Христо Христов.

В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност е виждала в лицето на Българската православна църква заплаха да се превърне в център, който да обедини в легална опозиция недоволните от управлението на БКП.

За това свидетелства строго секретен план относно: Агентурно-оперативната работа по линия на духовенството през 1981 г., който  сайтът desebg.com Документът е на отдел 03 на Шесто управление, отговарящ за следене и разработване на обектите в църковните среди.

В него са поставени две основните задачи на отдела. Първата е „провеждането на настъпателни агентурно-оперативни мероприятия по задграничните реакционни клерикални центрове и организации, използвани от противника за провеждането на идеологическа и друга подривна дейност срещу НРБ и другите социалистически страни”. Втората задача е „проваляне опитите на противника да създаде религиозно нелегално движение или обедини в легална опозиция около църквата всички вражески елементи”.

Шесто е набелязало редица цели, чрез които да постигне задачите като:

  • укрепване на оперативните позиции от горе до долу в ръководните звена на религиозните организации;
  • създаване на влиятелна агентура, способна със своя авторитет да указва нужното на ДС влияние върху „негативните” за комунистическата власт процеси в духовенството;
  • повишаване качеството на профилактичната дейност;
  • по-широко използване на метода на компрометиране на „вражеските елементи” от средите на духовенството и сектите;
  • да се подобри координацията и взаимодействието на Шесто управление с другите централни поделения на ДС.

Не на последно място сред основните задачи на идеологическото управление на Държавна сигурност в плана за работа през 1981 г. намира място и „мобилизация на съвместните ни усилия с другите братски органи за сигурност за разкриване замислите на задграничните религиозни центрове”.

В строго секретният план са набелязани конкретни мероприятия, като срещу тях са посочени имената на оперативните работници, които отговарят за изпълнението им, както и сроковете.

В раздела за работата по оперативния отчет в плана са изброени разработките срещу конкретни лица от средите на различните вероизповедания и тяхната дейност, поради която те са разработвани от Шесто управление на ДС.

По линия на т. нар. вражески контингент са набелязани редица мероприятия свързани с преподаватели в Духовната академия и Семенарията в Черепиш, а така също и срещу студенти по богословие. Един от оперативните работници, които е отговарял за изпълнението им е Бончо Асенов, който допреди няколко години се изявява като преподавател по въпросите за националната сигурност в редица частни университети в България, а някои медии го използват като експерт по църковните въпроси.

В плана за 1981 г. отдел 03 на Шесто управление е планирал привличането на 8 нови агенти, включително и такъв сред служителите на Светия синод на БПЦ. От други архивни материали в този период е известно, че идеологическото управление е разполагало с над 50 агенти за разработка и контрол на духовенството в НРБ.
Документът е включен в разширеното електронно издание на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Източник на статията в електронен вариант: http://desebg.com/vi/1420-2013-09-06-07-35-01

About diljannikolchev

facebook: Diljan Nikolchev
Публикувано на ПУБЛИКАЦИИ, ЦЪРКВА И ДЪРЖАВА. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s